Sunday, January 16, 2011

Pneumococcal Vaccine yg sgt penting..

Pagi tadi Abah dan Mama bawak Aiman ke klinik Annur utk dapatkan Vaccine PREVANAR utk penyakit Pneumococcal..(teringat pulak; mama selalu ingatkan student Mama supaya sebut Newmokokel sebab ade yg akan sebut penyu...)


Ia adalah suntikan optional yg sepatutnya mula diberi pada usia 2bulan..ada 4 dos, bermula 2bulan, 4 bulan, 6 bulan dan 12 bulan..tapi disebabkan beberapa perkara anak mama ni lambat ambil suntikan ni..syaratnya masa ambil tak boleh demam..lagi satu mama taksampai hati pulak nak bagi bersama2 suntikan yg diwajibkan government..plus ade je aral yg melintang, akhirnya Aiman 8bulan 3mggu baru dapat suntikan ni..


Perlu ke mama?? Aiman takutla
Pada Mama dan Abah, perlu sayang ambil suntikan ni..kalau tidak Encik Bakteria Streptococcus pneumoniae, atau pneumococcus akan menyerang saluran pernafasan dan menyebabkan jangkitan dalam darah, meningitis (membran tulang belakang/otak/CNS-central nervous system), radang peparu@pneumonia, dan juga radang2 pada telinga dan hidung. Penyakit ini jika dibiarkan akan menyebabkan masalah pembelajaran, kehilangan pendengaran, gangguan pertuturan, kecacatan otak ataupun maut. Untuk info lebih lanjut boleh tanya Prof Wikipedia ye..


Mama bincang2 jugak dgn Dr Khairul Azman kegemaran Abah & Mama, samada nk ambil vaksin Influenza @ Prevenar ni. Dr ni memang suggestkan Prevanar sebab die cover utk range penyakit yg sgt luas.so, bersedialah Aiman ye..Dr dah pesan, cucuk ni pedih skit. Abah yg pegang Aiman atas katil, Mama hukhuk cam taksampai ati tapi kenalah sampaikan jugak sebab nak yg terbaik utk anak kan..Aiman pulak sgt behave depan Dr Khairul ni. Aiman nangis jugak setelah dicucuk..tapi sekejap ajela..tekejut mungkin..but this is the first time Aiman nangis selama cucuk2 sblm ni..memang logikla sebab Dr sendiri akui pedih..Dr combine kan dos 1 dan dos 2 so aiman ada lagi 2 dos utk diambil nanti..lagi 2 bulan ye..tungguuuuuuu...


Abah pulak mase dalam bilik Dr mase Aiman nangis lepas cucuk dah janji nak beli toy utk Aiman..hehehheh.. So, kita maju terus ke Manjaku!!!!!beli brg keperluan dan seperti yg Abah dah janji kan..Terimakasih abah!!Muahhh2!!


Timekacih Abah & Mama..Macihhhh..




Aktiviti seterusnya kita makan kenduri bersama paklang dan berkumpul saudara mara..jalan2 petang di kajang..hari  ni kurang gambar jadi takbanyakla yg Aiman boleh tgk..kena tanya encik photographer kenapa ye??hehe..


sekarang dah hampir jam 12, Aiman pun sedang lena diulit mimpi..sesekali Aiman menggeliat, trus Mama tepuk2 Aiman..takpun sebab Aiman nakkan pacifiers..baru je tadi Aiman minum susu..takut jugak dibiarkan lama nanti Aiman betul2 bangun..Mama taip diary hari ni atas katil supaya senang nk observe Aiman..risau jugak Aiman sekarang ni pantang takde org kalo bukak mata terus merangkak ke tepi katil..bahayaaa...


Tidur lena2 ye sayang..Mama dan Abah sayang Aiman Hakim!


(pada yg sudi membaca, marila pakat amik ramai2 vaksin ni..jommm..)

9 comments:

nieda said...

alamat...tersend plak..
Pneumococcal Vaccine first and then baru rota virus

~~love irfan~~ said...

sgt penting cucuk tu..dr irfan lahir lg plan nak gi cucuk..dah nak setahun tp msh tak cucuk2 lg..kalu pas setahun br nak cucuk boleh ke ainul?

MamaAiman said...

kaknida, baby saye dah takleh cucuk rota virus, dah terkeluar range umur..ade hadnya..

midah, saya rasa for this vaccine boleh lagi, die tak mcm rotavirus..cepat2la g midah!sian anak2 muda zaman akan dtg lagi cepat terdedah dgn penyakit sebab resistant makin tinggi..

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking...

meh la jenguk blog ai..

salam kenal! (^_^)

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking...

meh la jenguk blog ai..

salam kenal! (^_^)


p/s:aiman sgt comel...

suri said...

semakin tembam :) hee.. suntkan kena dptkan mgkut jadul yg d tetapkan..

mmbesarkan ank merupakan satu pengalam yg indah ;)

MamaAiman said...

salam noremy..timekasih dtg berkunjung..saya akan berkunjung ke blog awak :D

suri, sape yg tembam?macam mama aiman yg makin tembam..hehe..aiman taknampak kut tembamnya tapi bila timbang berat, naik..(maybe tgk hari2 kot)..

Nia said...

isk,..nak kena check kat doktor ni..huhu

MamaAiman said...

nak cek mak ke cek anak? tapi betulla tu dptkan consultation dr is the best solution :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...