Thursday, January 27, 2011

Menu @ resepi baru untuk Aiman?

Pagi tadi Mama EL halfday sebab cikNa pengasuh Aiman pegi hospital. Mama masak bubur Aiman pagi tadi, Mama letak ayam, ubi, carrot, kismis skit dan ikanbilis goreng (goreng dgn minyak sayur lagi :) ) yg ditumbuk (baru start letak ikanbilis mggu lepas sebab paed cakap mula bg ikanbilis stat 9bulan). mama letak tambahan sayur baru, cauliflower, tapi skit sgt sebagai percubaan.

Aiman 7 bulan 


bila sampai time aiman nak makan, mama dgn excitednye suapkan aiman makan. sgt excited sebab sejak letak ikanbilis goreng tu, aiman sgt bersemangat nak makan! lepas baca doa makan, sesuap, dua suap, tiga suap, Aiman dah tak menunjukkan minat..Aiman dah stat main2 bende lain..mmm, kenapa ye anak mama ni dah kenyang ke? walopun jarak masa makan dgn minum susu taksampai sejam, tapi biasenye aiman akan makan jugak dgn berselera! hmmm..risaunye hati mama ni..Mama bagi aiman main2, mama buat keje rumah sekejap dan sambung semula bagi Aiman makan untuk bagi masa skit. lepas suapan yg kedua, Aiman dah tak menunjukkan minat..alamak..kenape ni sayang??risaunye hati ni..

Cian anak mama ni..



Kebetulan Mama masak bubur hari ni agak sedkit cair..sebab cair ke Aiman taknak ni? hmmm..Mama ambil separuh keping biskut Farley's Rusk perisa pisang. Mama lenyek2 dalam bubur tu dan cuba bagi Aiman sekali lagi. Alhamdulillah, sgt lega hati sebab Aiman mula makan dgn bersemangat! barula habis bubur Aiman pagi ni. sebagai bekal untuk Aiman makan di rumah pengasuh Mama letakkan sekali biskut Aiman tu dalam beg. Risau kejadian tu berulang lagi.

gambar dari heinzbabies.com


Sampai di ofis, Mama masih terfikir2 kenapa dan apa faktor yg membuatkan Aiman kurang berselera walaupun Mama dah letak ikan bilis goreng sebagai tambahan. Mama akui memang mama tak letakkan garam atau gula dalam bubur Aiman tu sebagai penaik selera sebab mama tahu bahaya nya perisa2 tambahan tu. Mama buka emel, cari semula emel dari Babycenter. Akhirnya mama terjumpa artikel ringkas ni dan baru mama faham.

Artikel Babycenter for 8 months & 4 weeks babies

Macammana la Mama boleh terskip baca newsletter yg penting macam ni sebab newsletter ni adalah untuk minggu 8months 4weeks. U are getting extra choosy about what u eat, Aiman?.. So mama have to find new recipe for U? Friends, pls help me! Kalau ada resepi2 menarik kongsi2 ye :) thank you so much!


- Luahan hati seorang ibu yg gundah gulana..

10 comments:

Lisa Hz said...

try letak salmon atau ikan tenggiri pulak ainul. kacang peas pn ok. wangi sgt bubur ble letak kcg peas..!

kakyong said...

biskut farkley tu manis.. tu yg dia suka... kakyong utk anak no2 & no3 tak bg biskut masa depa baby.. dah 1 tahun lebih baru bg biskut ni...

cuba jengah ke blog pija http://sitisifir10.blogspot.com rasanya pija ade share @ buat n3 di mana dia kumpul panduan lengkap + resepi sekali utk panduan makanan pejal bayi,,

MamaAiman said...

lisa, belum penah cuba lagi time kasih bg idea :D

kakyong, timekasih byk2. saya dah tgk sgt best!blog sitisifir tu sgt2 berinformatif!kalo nak stadi satu2 amik masa jugakla bace blog die sebab byk benda yg rug kalo takbaca :)

suri said...

nak bgi anak makn tak blh campur dgn terllu byk campura..

cuba buat bubur campur dgn ayam tlh di rebus..

sok pulak campur bubur dgn sayur ker

hari lain pula dgn ikan

klu dah terllu byk campuran dlm bubur bayi kita kurang makan sb rasa dia lari dari apa yang dia dpt dia rasa..

suri said...

bila dah buat berlainan makanan pastikan makana mana yang dia paling suka..

cth anta makanan bubur camupr ikan bilis shja dia lebih suka makan cuba jointkan pula ikan bils sama syur..kemudian bland seperti biasa..

lihat apa akan jadi pastu :)

~~love irfan~~ said...

bg ikan tenggiri ainul..sedap gak. byk khasiat ikan tu..

tak brp byk sgt info pasal mknn ni..hehe..sbb asyik ulang menu sama je untuk irfan..

~~love irfan~~ said...

bg ikan tenggiri ainul..sedap gak. byk khasiat ikan tu..

tak brp byk sgt info pasal mknn ni..hehe..sbb asyik ulang menu sama je untuk irfan..

MamaAiman said...

timekasih sume atas cadangan2 tu..maaf saya lambat reply :)

mamaqaireen said...

salam mamaaiman..
seronok tgk anak kita b'selera mkn kan..tp mamaaiman kena ingat.

1)ikan bilis = seafood,mengandungi kolestrol n tinggi tahap garamnya.so kalau boleh mamaaiman jgnlah bg aiman mkn ikan bilis lagi ye.

2)jgn risau kalau baby tiba2 meragam atau tak selera makan.dia mengalami growth spurt tu. http://mamaqaireen.blogspot.com/2010/11/growth-spurtpecutan-pertumbuhan.html

ini beberapa resepi utk baby :
http://mamaqaireen.blogspot.com/search/label/BABY%20MAKAN

MamaAiman said...

salam mamaqaireen

trimakasih atas cadangan tu, saya akan baca entry2 tu.thanks for sharing!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...