Monday, January 17, 2011

Aiman dan Puting Susu Y

" Eh eh..susu Aiman tak tumpah?" tanya seorg saudara apabila melihat Aiman menterbalikkan botol susu yg penuh dgn susu..

"Oh, puting ni puting Y (Y-cut nipple)..die tak tumpah kecuali bile disedut" balas Mama..

Sabtu lepas kita berkumpul di rumah Tok Teh di Taman Sri Serdang. 2,3 org saudara kita amat berminat dgn puting susu Aiman..hehe, Mama bukan promoter barang, tapi Mama promotekan puting susu ni sebab die best! Susu hanya akan mengalir keluar bila puting disedut. Sebelum tu pun masa kita g Manjaku, Abah dah belikan 6 lagi puting Y jenama Pigeon utk Aiman. Kenapa Mama suka? Kenapa Abah suka? sebab bila Aiman main2 dgn botol susu, ataupun waktu kritikal di tgh malam, susu takkan tumpah bila ditonggeng2kan. takdela encik semut datang gigit anak mama ni, atau takdela membazir susu tumpah atas katil.  maklumla, anak mama ni macam2 gaya pegang botol..kadang2 sebelah tgn, kadang2 main2, tapi selalunya malas nak pegang..(hmmm..) adakah sebab di train mama dan abah tolong pegang? takpela kot, demi keselamatan anak.

Lagipun dgn berita yg tidak menyenangkan, kisah baby meninggal tersedak ketika minum susu, amat menakutkan..Jadi kita pilih jalan selamat dan sgt memberi manfaat. Ada satu lagi jenis puting yg Mama beli iaitu X-cut. Mama jumpa 2 brand yg jual X-cut, Tollyjoy dan Bebe. Kelebihan X-cut adalah utk cereal..masih menggunakan konsep yg sama, susu takkan tumpah bila diterbalikkan, tapi lubang X-cut membolehkan baby minum susu yg dicampurkan dgn nestum..menarik kan? tapi utk X-cut kalo aiman tertekan hujung puting botol susu ni, masih akan tumpah jugak sebab lubangnya besar dari Y-cut.

Perbandingan puting susu (Pigeon)

Puting Y



Saje berkongsi info hari ni..sharing is caring son! ok, utk tatapan Aiman sayang hatiku..gambo awakleee..



Wajah hepi Aiman duduk dalam troli
Semalam kite shoping barang rumah di econsave. Walaupun 5min nak ke econsave, tapi 20minit nak cari parking. nape ntah smalam ramai betul org shopping kat econsave? nak kata gaji dah masuk, tgh bulan..maybe sebab persediaan Chinese New Year kot..walaupun dah shopping barang Aiman di Manjaku Sabtu, tetap jugak ade terselit beli barang Aiman ahad tu. Hepi betul awak ye, dapat duduk kat troli tu. Mama sgt hepi sebab Aiman sgt behave sepanjang kita shopping sampaila balik. bagi makan biskut pun, fokus je makan..nyum2..


Aiman khusyuk main toy baru.
Aiman hepi tak main toy baru? kejap aje die main pun..Saba jela kan, dahla Abah beli mahal. Aiman suka jugak, tapi main kejap2, dah lama nanti baru ulang balik main camtu le. dah namanya Aiman Hakim kan, die suke main bende2 yg takboleh dimain..wayarla, extension la, suratkhabar la, ape2 jela..tapi takpe, itu namanya exposure dan mainan jugak penting utk perkembangan sense dan minda. bulan depan la pulak mainan baru utk Aiman ye. bulan ni main je ape yg ada kat umah dulu termasukla barang2 rumah :D

Taksabar rasanya nak tgk milestone Aiman utk 9bulan nanti. Makin manja adala. tapi kalo berdiri tu taksuka org pegang, nak lepas2 tgn pulak. konon terer la tu ye..ish2..Semoga hari2 kita dimanfaatkan dgn baik sayang. Mama rindu Aiman Hakim!

6 comments:

nieda said...

bagus puting jenis Y. kurang sikit risiko bayi tersedak

MamaAiman said...

saye sokong & heart this nipple! yg discover pasal puting Y ni adalah Abah Aiman mase umur die 4bulan dulu.Mama nye terlambat tau :D

Nia said...

owh,..info yg menarik ni..selama ni guna yg lubang puting biasa je.
Baby&Me Shopping Style Contest for kids 5 y.o and below

Lisa Hz said...

faheem pkai avent nye nips. kalo time awal2 beli botol terbalik pn susu x tumpah tp lps lame2 tu die akan tumpah jgk sikit2. sbb dh x pejal kut puting tu. hehe..

eh ainul, pediatrician x galakkan baby mkn nestum campur susu dlm botol tau..

MamaAiman said...

betul tu lisa, memang dr dah pesan, tapi ni kes kat bandung dulu saya bg aiman makan nestum guna botol aje. bancuh cair2 sebab masa tu dia 6bulan. mase vacation aritu cam susah plak nak suap2 dalam van pe sume.
dah 7bulan dah pandai kalo minum susu yg ada nestum die sendiri tolak tak sedap kot?? dia nak yg suap punya. so stat dari tu sampai sekarang dh nak masuk 9bulan die takminum dari botol lagi :)
(pandai aiman mengaja ibunye ikut cakap paed huhuhuu)

suri said...

klo ank suri usia dia 2 bulan puting jenis apa yg bagus heeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...