Wednesday, March 30, 2011

11 months milestone

Hai ...sambil buat gaya yg menggoda


assalamualaikum

My dear Aiman dan pembaca yg tertanya2 kenapa tiada update di sini, mama minta maaf. di kesempatan yg ada ni, akan mama update perkembangan sebelas bulan Aiman sekarang ni..sekejap aje masa berlalu, pejam celik pejam celik dah nak hampir setahun sayang mama ni! dari baby nanti jadi toddler..alahai..

Alhamdulillah, sejak Aiman kurang sihat tempoh hari, Aiman riang gembira aje. tak menjadikan demam tu satu alasan untuk bermuram, bagus2 sayang. cuma mama tengokla kesian sgt. Masa hari lahir mama pada 15hb yg lepas, Aiman masih lagi batuk dan selsema dan sepatutnya pada hari tu Aiman dijadualkan untuk second vaccination pneumococcal, tapi mama dan abah bawak Aiman cucuk pada hari Sabtu, 19hb. Risau jugak kalau2 selsema takboleh cucuk, tapi Dr Khairul cakap boleh takmenjadi masalah jadi diteruskan jugak. Alhamdulillah.

Sekarang, Aiman dah sihat walafiat dan perkembangan Aiman yg terkini :

1) dah pandai berjalan untuk 8-10 langkah, Alhamdulillah :)
2) dah boleh panjat sofa merah di ruang tamu! OMG!
3) dah boleh tepuk tangan dan kenal lagu tepuk amai2 terus nak tepuk :D
4) ikut mood kadang2 pandai nak babai, kadang2 buat blurr utk melambai tgn
5) sangat suka menyembur air liur ke tahap maksimum!! (kalau mama marah dan penah je kene jentik ngan mama dgn kene tekan pipi/mulut lagi Aiman suka dan ketawa berdekah2..siap mama bgtau, Mama marah la ni sayang..huhuhu)
6) dah kenal telefon dan pandai letakkan telefon di telinga. lepas nasibla telefon tu kene campak/lepas gitu aje. sgt marah kalau mama/abah/org lain cakap telefon takbagi die pegang.
7) tersangat2 suka kalau kene dukung tapi kalau nampak sumthing yg best tak menyempat2 tolak dada org yg mendukung dia sebab beria2 sgt nak turun bawah
8) dah pandai buat observation..ha..ni yg bahaya!
9) tau yg ketayap tu utk dipakai di kepala dan dah pandai nak letak sendiri ketayap tu di kepala lepas tu buang.
10) butir bahasa dah bertambah amamama, mamamammmm, ammmaaakkk(ni kalo menjerit)
11) langsung takboleh tgk baju yg elok berlipat especially lipat kain depan Aiman, mesti nak kacau baju2 tu dan selerakkan
12) kalao jumpa sapu tangan sgt suka mengibas2 kain tak berhenti (bagus jugak halau nyamuk kalau ada)
13) sangat expert dah bab2 nak mengajuk
14) sejak 10 bulan kalao mama dukung, sgt suka rangkul leher mama dan tgn kiri menepuk2 lembut bahu mama (i dont know until now i love this moment very much!)
15) sangat suka mendengar azan, zikir dkt Astro oasis, bagi tumpuan pada rancangan Adikku sayang (TV1) suka kot dengar kakak2 abg2 bercerita dan berpidato..tapi kalo pasang katun langsung tak menunjukkan minat. kalau berzikir sebelum tido, aiman pun berzikir sama..
16) manjanya toksah nak cita la memang manja budak ni..tapi insyaallah mama dan abah akan didik Aiman sebaik2nya dgn disiplin supaya tak merosakkan permata hati kami ni..
17) kalau dgn org lain, aduhai baiknye die pandai bawak diri pe sume, duduk elok je, tapi kalo nampak kelibat mama terus jadi aktif secara tiba-tiba.
18) sangat suka memunggah bakul mainan, dan ada habit yg bagus, bende yg bersepah akan Aiman simpan semula dalam bakul mainan tu. jadi "barang2 mainan" kegemaran Aiman seperti kunci rumah, kunci kereta dan handphone, kalau hilang sila cari terus dalam bakul mainan Aiman, insyaAllah ada :)
19) dah pandai untuk membaling bola, tapi selalu baling ke belakang :)
20) yg membuatkan mama sedih, kalau dgn mama Aiman kurang nak makan, (walaupun stok bubur yg sama diberi pada pengasuh confirm habis)..kalo ngan mama suke sgt die main2..macammana la nak atasi bende ni..mama masih menunggu dan mencari petunjuk huhuhuhuhu

apa2 pun, semoga menjadi anak yg soleh dan bijak ye sayang :)

Aiman dan bakul mainan kegemaran
Mengatur langkah..takteh..




Tak sabarnya nak balik keje amik Aiman Hakim kusayang :)

5 comments:

kakyong said...

ade juga hiasan atas meja... heheh... (x kena langsung komen ni dgn content n3.. hehehhe) .. rumah kakyong langsung tak leh letak hiasan, habis depa kerja kan.. yg pecah, yg depa 'engineer'kan... huhuuu

bagus lah Aiman ni..

MamaAiman said...

hehehe..kakyong ni, tu jela hiasan yg saya ade..hehe..skrg pun aiman sibuk nak tarik2, pastu saya slalu cakap, aiman, boboy tak main bunga..ni bunga..bunga girl je main..hehhe..harap2la die paham n dah tak kacau dah bunga tu :)

suri said...

oh halahai.. semakin sht dan kuat..

pipinya semakin tembam heeee

suri said...

puas tungu mana kak kita ni ruoanya bz dg anak huuu..

MamaAiman said...

suri dearie,

alahai..sorile, betul2 busy dgn kerja ofis nak curi2 masuk blog taksempat nak update, tgk2 gtu aje..

tula, aiman dah lasak dah kurang nak makan..macam nampak semakin kurus plak :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...